FIT muffiny dyniowo-bananowe

dsc03271

2,5 szklanki mąki żytniej (1 szklanka może być razowa)

1/2 szklanki ksylitolu lub brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 

2 dojrzałe banany

1,5 szklanki puree z dyni

1/4 szklanki oleju rzepakowego

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

czekolada gorzka (ok. 6 kostek)

puree z dyni:

1 kg dyni

przyprawa do dań słodkich korzenna :

3 łyżki mielonego cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki gałki muszkatołowej

1 ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 ½ łyżeczki mielonych goździków

Wszystkie przyprawy wymieszać w słoiczku i szczelnie go zamknąć (starczy na kilka razy).

Puree: Dynię zetrzeć na tarce i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Na koniec, gdy już dynia jest odpowiednio gęsta odstawić do ostygnięcia. Z tej porcji wychodzą 2 szklanki puree.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawę razem do miski. Dodać cukier, wymieszać suche składniki. Banany rozgnieść na papkę. W osobnej misce wymieszać banany, dynie, olej, jajka i wanilie. Następnie mokre składniki wlać do suchych i wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Czekoladę pokroić na małe kostki (1 oryginalną kostkę jeszcze na 4 części). Do formy na muffinki dawać po 2 łyżki ciasta, na to 1 kawałek czekolady, a następnie przykryć łyżką ciasta. Piec przez 15-20 minut, aż babeczki będą miały złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 10 minut. Z tej porcji wychodzi ok 12-18 babeczek.

dsc03267