Klopsiki z indyka w sosie pomarańczowo-miodowym z frytkami z batatów

klopsiki1-thumbSkładniki na 3 porcje:

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 bataty

Sos:

  • sok z 2 pomarańczy
  • szczypta startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta chili

 

  1. Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni na oleju rzepakowym. Do mięsa dodać zeszkloną cebule, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do indyka, jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

klopsiki3-thumb  klopsiki2-thumb

  1. Uformować kulki z mięsa, delikatnie obtoczyć w cienkiej warstwie mąki.

klopsiki4-thumb

  1. Klopsiki smażyć na patelni na oleju rzepakowym, obracając. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piec w piekarniku z termoobiegiem w tem. 150st. C około 10 min.

klopsiki6-thumb  klopsiki7-thumb
 

  1. Sos: Sok z pomarańczy, miód, cukier brązowy, chili, sos sojowy zagotować i mieszać – około 10 min.
  2. Gotowe klopsiki polać sosem.

Bataty:

  1. Umyć, obrać pokroić w paski – frytki. klopsiki8-thumb
  2. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę oleju, posywać przyprawami: oregano, rozmaryn, kurkuma, papryka ostra i słodka, sól, pieprz. klopsiki9-thumb
  3. Piec około 10 min w temperaturze 220 st. C.

 

Kcal: 400

Białko: 35g

Węglowodany: 160g

Tłuszcze: 18g

 

red. Natalia Izbicka