Składniki na 3 porcje:
- 500g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 2 bataty
Sos:
- sok z 2 pomarańczy
- szczypta startej skórki pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta chili
- Cebule drobno pokroić i zeszklić na patelni na oleju rzepakowym. Do mięsa dodać zeszkloną cebule, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę do indyka, jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Uformować kulki z mięsa, delikatnie obtoczyć w cienkiej warstwie mąki.
- Klopsiki smażyć na patelni na oleju rzepakowym, obracając. Przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Piec w piekarniku z termoobiegiem w tem. 150st. C około 10 min.
- Sos: Sok z pomarańczy, miód, cukier brązowy, chili, sos sojowy zagotować i mieszać – około 10 min.
- Gotowe klopsiki polać sosem.
Bataty:
- Umyć, obrać pokroić w paski – frytki.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić cienką warstwę oleju, posywać przyprawami: oregano, rozmaryn, kurkuma, papryka ostra i słodka, sól, pieprz.
- Piec około 10 min w temperaturze 220 st. C.
Kcal: 400
Białko: 35g
Węglowodany: 160g
Tłuszcze: 18g
red. Natalia Izbicka